niedziela, 3 listopada 2019

Omega3 zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

Cukrzyca to schorzenie metoboliczne. Żeby zmniejszyć ryzyko, należy wprowadzić do codziennego jadłospisu odpowiednią ilość produktów bogatych w kwasy omega-3, które zwiększają wrażliwość mięśni na insulinę.
Wiemy, że na cukrzycę typu II (nieinsulinozależna) duży wpływ ma nasza dieta. Rodzaj tłuszczu w diecie ma wpływ na powstawanie oporności tkanek na insulinę, a zatem zachorowań na cukrzycę typu II. Jak jej przeciwdziałać?
Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła, że ryzyko zachorowania na cukrzycę można zmniejszyć dzięki diecie bogatej w kwasy omega-3. Cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3, są m.in ryby, owoce morza, orzechy włoskie, olej konopny, olej lniany oraz olej rzepakowy, który zawiera go dziesięć razy więcej niż np. oliwa z oliwek.
Dietetycy przypominają, że zalecana dawka niezbędnego kwasu ALA, z którego powstają kwasy omega-3, znajduje się w jednej łyżce stołowej oleju rzepakowego. Wystarczy dodawać go do ulubionych potraw zamiast innych tłuszczów, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Wiem, że jest sporo wątpliwości o źródła pochodzenia rzepaku, jego upraw, więc temat pozostawiam otwarty i do decyzji własnej.

Omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a właściwie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z pośród których wyróżnić można kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), których najbogatszymi źródłami są: ryby morskie, fitoplankton, kawior, owoce morza, siemię lniane, orzechy oraz niektóre rośliny. Ludzki organizm potrafi syntetyzować EPA i DHA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak proces ten jest mało efektywny i wydajny.

Kwas DHA pełni niesamowicie istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Przynosi ulgę w chorobach reumatycznych, wspiera powrót do równowagi hormonalnej oraz wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspiera stabilizację ciśnienie tętnicze i wspiera procesy zapobiegające powstawaniu blaszek miażdżycowych, przyczyniając się do ochrony przed tą chorobą, a także jej skutkami – zawałem serca i chorobą wieńcową. Kolejnym działaniem DHA jest wspomaganie ukrwienia mózgu i przepływu bodźców nerwowych, w tym wpływ na działanie serotoniny i dopaminy, hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Jego ilość w mózgu zmniejsza się wraz z upływem czasu, dlatego im człowiek starszy, tym bardziej powinien dbać o uzupełnianie jego niedoborów. Zaniedbanie tego może skutkować objawami demencji oraz wahaniami nastrojów u osób starszych.


Tłuszcz diety ma znaczący wpływ na powstawanie cukrzycy typu II. W zależności od składu może przyczynić się do jej rozwoju albo w znaczący sposób zmniejszyć to ryzyko.
Badania potwierdzają, że spośród dostępnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych OMEGA 3 jest szczególnie zalecana w prewencji cukrzycy typu II, jak i jej powikłań. Z tego względu jest ona także polecana w diecie cukrzycowej.
Zasadą skutecznego leczenia cukrzycy jest regulacja wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie. Lekarze polecają osobom chorym na cukrzycę Omega 3 w zbilansowanej diecie, gdyż chroni przed groźnymi powikłaniami cukrzycy, takimi jak utrata wzroku, uszkodzenie nerek, choroby układu krążenia i serca.
W ostatnich badaniach na zwierzętach stwierdzono, że wrażliwość mięśni na insulinę jest znacznie wyższa, jeżeli w diecie znajdują się tłuszcze bogate w kwasy omega-3. Optymalny skład Omega 3 NATUR DAY, w tym wysoki poziom kwasu DHA, sprawia, że nie powinno go zabraknąć w żadnej diecie.

Jedna kapsułka zawiera dobowe zapotrzebowanie na kwasy Omega-3

Jak kupić dobrej jakości Omega 3 ??
https://viloway.com/promo-code/anngro687


W razie pytań s.grochowina@gmail.com
Warto też sięgnąć po suplement diety: OptiSugar W razie pytań s.grochowina@gmail.com



Prezentowany materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, ma wyłącznie charakter informacyjny i w rozumieniu obowiązujących przepisów nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia, ponadto nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczeń. Autor oświadcza, że nie daje gwarancji przydatności treści materiału do określonego celu lub zastosowania oraz nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody będące konsekwencją korzystania lub niemożności korzystania z materiału. Użytkownik kierując się wyłącznie informacjami uzyskanymi za pośrednictwem materiału działa na własną odpowiedzialność.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz