niedziela, 3 listopada 2019

Omega 3 a Choroba Parkinsona i Alzheimera

Choroba Parkinsona i Alzheimera są chorobami ośrodkowego układu nerwowego. Pierwsza z nich charakteryzuje się występowaniem otępienia i związana jest z zanikiem kory mózgowej. Druga jest natomiast chorobą zwyrodnieniową komórek nerwowych w istocie czarnej.
Choroba Alzheimera najczęściej występuje po 60 roku życia. W Polsce dotkniętych nią jest 250 tysięcy osób, a na świecie cierpi na nią ok. 30 milionów ludzi. Z badań epidemiologicznych wynika ,że częściej na chorobę Alzheimera zapadają kobiety. Do jej najczęstszych objawów należą: pogorszenie procesów pamięci, niezdolność do wykonywania podstawowych czynności życiowych, zmiany w zakresie osobowości i nastroju. Przyczyny choroby nie są do końca poznane. Ocenia się, że wpływ mają zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Na przebieg choroby mogą mieć wpływ także choroby współistniejące takie  jak choroby układu krążenia.
Leczenie Alzheimera jest ciągle problematyczne i koncentruje się głównie na zmniejszaniu objawów . Duży wpływ na tę chorobę ma również dieta. Badacze dowodzą, że stosowanie kwasów Omega-3 może pomagać w opóźnieniu wzrostu zmian patologicznych związanych z chorobą. Zaleca się również stosowanie Witaminy E, która spowalnia procesy starzenia się komórek krwi i mózgu. Bardzo ważna jest tez
Witamina B, która hamuje kurczenie się mózgu ( u ludzi starszych proces ten jest pierwszym objawem  postępującej choroby Alzheimera).
Choroba Parkinsona dotyczy 1% populacji ludzi od 40 do 60  roku życia, ale zdarza się również u ludzi młodszych. Uszkodzenie ośrodków nerwowych zaburza równowagę dwóch związków chemicznych- dopaminy i acetylocholiny. Odgrywają one podstawową rolę w przekazywaniu bodźców w układzie nerwowym.Objawy choroby Parkinsona pojawiają się i narastają powoli - stopniowo w ciągu kilkunastu lat. Na początku chorzy zauważają spowolnienie ruchowe i niezgrabność w ruchach. Pojawiają się zaburzenia pisania, zaburzenia równowagi lub trudności z wykonywaniem takich prostych czynności jak wstawanie z krzesła. Spowolnieniu ulegają procesy psychiczne. W leczeniu choroby stosuje się farmakoterapię i rehabilitację ruchową.Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega -3 i omega -6  minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i opóźnia jej rozwój. Kwasy omega stanowią budulec tkanki mózgowej. Korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, pomagają w zachowaniu sprawności umysłowej oraz wpływają na jakość błon komórkowych.
Odpowiednia dieta w połączeniu z rehabilitacją psychoruchową oraz unikanie stresu może znacząco poprawić nasze szanse na uniknięcie wystąpienia tych dwóch chorób.
Omega 3 z Koenzymem Q10 NaturDay ze względu na swą zawartość jest doskonałym produktem dla osób narażonych na wystąpienie wyżej wymienionych objawów jaki i dla tych, którzy profilaktycznie chcą im zapobiegać.
Dbajmy o zdrowie nasze i naszych bliskich!
 





Jak kupić dobrej jakości Omega 3 ???

https://viloway.com/promo-code/anngro6877

Zapraszam do zapoznania z czym są witaminy Liposomalne:
http://https://viloway.com/promo-code/anngro687



s.grochowina@gmail.com
Prezentowany materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, ma wyłącznie charakter informacyjny i w rozumieniu obowiązujących przepisów nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia, ponadto nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczeń. Autor oświadcza, że nie daje gwarancji przydatności treści materiału do określonego celu lub zastosowania oraz nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody będące konsekwencją korzystania lub niemożności korzystania z materiału. Użytkownik kierując się wyłącznie informacjami uzyskanymi za pośrednictwem materiału działa na własną odpowiedzialność.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz