Jaki wpływ na nasze zdrowie ma Omega-3 ??
Jaką wybrać???
Na co zwracać uwagę ??
Oznaki niedoboru kwasów Omega-3
Pierwszymi najbardziej widocznymi objawami braków w organizmie Omega 3 są:
Zmęczenie, zespół chronicznego zmęczenia, spadek odporności, podatność na infekcje,
brak koncentracji, pamięci, jak również zaburzenia przemiany materii.
Natomiast niedobór składników odżywczych komórki skutkuje już poważniejszymi zmianami:
- cukrzyca,
- miażdżyca
- nadciśnienie
- zaburzenia układu krążenia
- zaburzenia układu odpornościowego
- arytmia
- zmiany nowotworowe
- zmiany zwyrodnieniowe
- alergie
https://youtube.com/shorts/Xnt_-_ejGn0"
DOBROCZYNNE TŁUSZCZE
Tłuszcze w naszym przeświadczeniu często mylnie kojarzone są z otyłością.
Niestety wiele nieumiejętnie stworzonych diet, wskazuje na całkowitą eliminację z codziennego pożywienia.
Eksperci podkreślają, że niezbędne kwasy tłuszczowe zawarte w naszych pokarmach są bardzo ważnym elementem diety.
Kwasy tłuszczowe nie tylko stanowią dla organizmu bogate źródło energii, ale także są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Utrzymują narządy wewnętrzne w stabilnej pozycji, chroniąc przed utratą ciepła, wpływając na budowanie błon komórkowych oraz biorą udział w regulacji procesów
wewnątrzkomórkowych jak również we wchłanianiu oraz transporcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – czyli: A, D, E i K.
Dlatego nie możemy wyeliminować tłuszczy z naszego menu.
Bardzo ważne jest, jakie tłuszcze wybieramy.
Dokonując ich wyboru powinniśmy zwracać uwagę na ich skład a szczególnie na :
- poziom kwasów nasyconych
- zawartość kwasów jednonienasyconych – kwasy jednonienasycone wywierają szereg pozytywnych efektów w funkcjonowaniu naszego organizmu
- zawartość kwasów omega –3, które należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT).
Noszą nazwę „niezbędne”, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i musimy pozyskiwać je z pożywienia.
Biorą udział w wielu procesach i są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
CZY OMEGA 3 PRZYSPIESZA SPALANIE TŁUSZCZU?
Tłuszcze w naszym jadłospisie odgrywają ogromną rolę, gdyż są przede wszystkim dostarczycielem potrzebnej nam do funkcjonowania energii.
Trzeba jednak pamiętać o tym, aby umiejętnie dobrać dawkę i ich rodzaj.
Jeśli wybierzemy nieumiejętnie, może czekać nas m.in. nadwaga, miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, a więc liczne kłopoty.
Wówczas kierujemy swoją uwagę na dietę, zapominając często wtedy o tłuszczach, a warto zawrzeć w niej... tłuszcze.
Tak, rzecz w tym, że powinny to być te z grupy wielonienasyconych zawierających kwasy Omega 3.
One to właśnie doskonale pomogą pozbyć się zbędnych KILOGRAMÓW.
Aby zrozumieć działanie Omega 3:
Przede wszystkim pozwalają oczyszczać wątrobę, a to z kolei powoduje, że jest ona w stanie rozkładać tłuszcze, a więc spalać je.
Dodatkowo kwasy te działają na karnitynę – organiczny związek, który również pomaga
pozbywać się nadmiaru lipidów. Zamknięciem procesu pozbywania się nadwagi
jest wykorzystanie błonnika, którego zadaniem jest przyspieszenie przetwarzania
pożywienia.
Dodatkowo, Omega 3 wspierają układ odpornościowy, pracę mózgu, układu nerwowego
oraz utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie.
Trzeba sobie zdać sprawę, że kwestia odpowiedniego doboru diety, wpływa nie tylko na zmianę wagi, ale również na ogólny stan zdrowia.
Dlaczego Wielonienasyceniowe Kwasy Tłuszczowe Omega 3 są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jednak, trzeba sobie zdać sprawę, że nasz organizm ich nie wytwarza, stąd ich nazwa NIEZBĘDNE i musimy je dostarczać sami wraz z pożywieniem.
Chociażby jedząc ryby morskie oraz owoce morza, które je zawierają, bądź korzystając z roślinnych dodatków np oleju.
Musimy pamiętać, że roślinne żródło Omega-3 jest długołańcuchowe i głównie w formie kwasów ALA
Omega 3 nie tylko spowoduje spalanie tłuszczu, dodatkowo powoduje właściwą przemianę materii.
To zasługa Omega 3, ale, często zadajemy sobie pytanie-dieta???
A czy dam radę przejść na dietę???
Więc może po prostu - stosować produkt dostarczający Omegę 3 do naszego organizmu??
Kolejny powód, by używać Omega-3
KWASY OMEGA 3 A ADHD U DZIECI
Poskromić złośników czyli kwasy omega a ADHD.
Jak wykazują badania już ok. 5% dzieci w wieku szkolnym cierpi na zespół deficytu uwagi i nadruchliwości (czyli ADHD). Wśród nich przeważają chłopcy,
a ok. 70% niewłaściwie leczonych dzieci ma niestety poważne problemy w wieku dorosłym,
objawiające się zaburzeniami lękowymi, nerwicami, depresjami.
Badania kliniczne potwierdzają, że na wystąpienie zespołu ADHD ma głównie czynnik genetyczny, ale nadpobudliwość psychoruchowa ma również swoje uwarunkowania środowiskowe oraz metaboliczne, co ma wpływ na wprowadzenie w większym zakresie leczenia stosując suplementację żywieniową.
Okazuje się, że niedobory niezbędnych kwasów tłuszczowych wpływają na zachowanie
dzieci z zespołem ADHD, dlatego też naukowcy coraz częściej proponują
aby połączyć inne formy terapii leczniczych z odpowiednio zbilansowaną dietą bogatą w
kwasy omega-3.
Istnieje wyraźna zależność pomiędzy sposobem odżywiania a zdolnością do przyswajania
wiedzy.
Badania naukowe potwierdziły ogromne znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych w
poprawie umiejętności uczenia się, pamięci, koncentracji
oraz koordynacji ruchowej dzieci z zespołem ADHD.
Można więc sądzić, że Omega 3 będzie doskonałym uzupełnieniem terapii leczniczej
zespołu ADHD ze względu na zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych.
OMEGA-3 DLA SPORTOWCÓW
Aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych elementów zdrowego stylu życia.
Jej brak bądź niewystarczająca ilość może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.
Brak ruchu negatywnie wpływa szczególnie na rozwój młodego organizmu.
Niedobór wysiłku fizycznego powoduje nadwagę, słabą przemianę materii, niewydolności
układu sercowo-naczyniowego itd. U młodych ludzi siedzący tryb życia często bywa
przyczyną wad postawy. Każdy, kto uprawia sport, regularnie chodzi na siłownię czy basen,
cieszy się lepszym zdrowiem i dzięki temu dłużej żyje. Ruch jako biologiczna potrzeba ludzi
jest nie tylko podstawą zdrowia fizycznego, ale również psychicznego.
Pod wpływem wysiłku fizycznego zachodzi szereg zmian w naszym organizmie.
Wzrasta
czynność układu oddechowego i krążenia, następują zmiany w napięciu układu nerwowego.
W układzie mięśniowym wysiłek fizyczny zwiększa i przyspiesza wiele procesów
biochemicznych, wywołując reakcję łańcuchową, wytrącając organizm z równowagi.
W odpowiedzi na zmiany wywołane aktywnością fizyczną, organizm uaktywnia proces
przystosowawczy, czyli usprawnia koordynację mięśniowo-ruchową oraz zmienia budowę
mięśni.
Jak wiadomo na wszystkie te reakcje i procesy organizm potrzebuje dużo energii.
Mało kto zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu
organizmu człowieka odgrywają tłuszcze. Są one doskonałym źródłem energii. To w nich
rozpuszczają się witaminy A, D, E i K, które następnie organizm z łatwością może
przyswoić.
Najistotniejsze to kwasy Omega-3.
Są niezbędne do produkcji hemoglobiny oraz ułatwiają transport tlenu do komórek, przez co
zwiększają wydajność i wytrzymałość organizmu.
Biorą udział w metabolizmie białek i minerałów. Chronią DNA przed uszkodzeniem. Są
potrzebne do funkcjonowania układu sercowego, odpornościowego i do sprawności stawów.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 przekształcane są w organizmie w eikozanoidy, pełniące
funkcję obwodowych przekaźników modulujących czynność hormonów i neuromediatorów.
Badacze z Instytutu Nutraceutyki i Żywności Funkcjonalnej przy Uniwersytecie Laval w
Quebec dowiedli, że kwasy Omega 3 wpływają na wzrost masy mięśniowej.
Przyspieszają również proces regeneracji sił po treningu, ponieważ krew jest w stanie
przenosić więcej życiodajnego tlenu do komórek mięśniowych
oraz ułatwiają transport składników odżywczych w krwiobiegu, pomagając dostarczyć te
najpotrzebniejsze do mięśni.
Systematyczne spożywanie produktów bogatych w kwasy Omega 3 podwyższa wchłanianie
wapnia w jelitach. Stymulują także komórki odpowiedzialne za budowę kości,
hamując działanie komórek niszczących układ kostny.
DOBROCZYNNE WŁAŚCIWOŚCI OMEGA-3 W WALCE Z CHOROBĄ ALZHEIMERA I PARKINSONA
Choroba Parkinsona i Alzheimera są chorobami ośrodkowego układu nerwowego. Pierwsza
z nich charakteryzuje się występowaniem otępienia i związana jest
z zanikiem kory mózgowej. Druga jest natomiast chorobą zwyrodnieniową komórek
nerwowych w istocie czarnej.
Choroba Alzheimera najczęściej występuje po 60 roku życia. W Polsce dotkniętych nią jest
250 tysięcy osób, a na świecie cierpi na nią ok. 30 milionów ludzi.
Z badań epidemiologicznych wynika ,że częściej na chorobę Alzheimera zapadają kobiety.
Do jej najczęstszych objawów należą: pogorszenie procesów pamięci,
niezdolność do wykonywania podstawowych czynności życiowych, zmiany w zakresie
osobowości i nastroju. Przyczyny choroby nie są do końca poznane. Ocenia się,
że wpływ mają zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Na przebieg choroby mogą
mieć wpływ także choroby współistniejące takie jak choroby układu krążenia.
Leczenie Alzheimera jest ciągle problematyczne i koncentruje się głównie na zmniejszaniu
objawów . Duży wpływ na tę chorobę ma również dieta. Badacze dowodzą,
że stosowanie kwasów Omega-3 może pomagać w opóźnieniu wzrostu zmian
patologicznych związanych z chorobą. Zaleca się również stosowanie Witaminy E,
która spowalnia procesy starzenia się komórek krwi i mózgu. Bardzo ważna jest tez
Witamina B, która hamuje kurczenie się mózgu ( u ludzi starszych proces ten jest pierwszym
objawem postępującej choroby Alzheimera).
Choroba Parkinsona dotyczy 1% populacji ludzi od 40 do 60 roku życia, ale zdarza się
również u ludzi młodszych.
Uszkodzenie ośrodków nerwowych zaburza równowagę dwóch związków chemicznychdopaminy
i acetylocholiny. Odgrywają one podstawową rolę w przekazywaniu bodźców
w układzie nerwowym.Objawy choroby Parkinsona pojawiają się i narastają powoli -
stopniowo w ciągu kilkunastu lat. Na początku chorzy zauważają spowolnienie ruchowe
i niezgrabność w ruchach. Pojawiają się zaburzenia pisania, zaburzenia równowagi lub
trudności z wykonywaniem takich prostych czynności jak wstawanie z krzesła.
Spowolnieniu ulegają procesy psychiczne. W leczeniu choroby stosuje się farmakoterapię i
rehabilitację ruchową.
Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy
omega -3 minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i opóźnia jej rozwój.
Kwasy omega 3 stanowią budulec tkanki mózgowej. Korzystnie wpływają na pracę układu
odpornościowego, pomagają w zachowaniu sprawności umysłowej
oraz wpływają na jakość błon komórkowych.
Odpowiednia dieta w połączeniu z rehabilitacją psychoruchową oraz unikanie stresu może
znacząco poprawić nasze szanse na uniknięcie wystąpienia tych dwóch chorób.
Przy tych schorzeniach warto zastosować dodatkowo olejki CBD full spectrum.
DIETA DLA MÓZGU
OMEGA-3 wspomaga funkcjonowanie i rozwój mózgu. Jego obecność w codziennej diecie
poprawia naszą koncentrację, zdolność zapamiętywania i uczenia się.
Kiedy przygotowujemy codzienne posiłki, zwykle nie zastanawiamy się nad tym, że rodzaj
tłuszczu używanego w kuchni może wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu.
Tymczasem, na skład komórek nerwowych mają wpływ kwasy tłuszczowe zawarte w
naszych posiłkach. Szczególnej wagi nabierają tu kwasy omega-3,
w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA), wzmagający przewodzenie impulsów nerwowych, a
więc właściwe funkcjonowanie układu nerwowego.
Wśród olejów roślinnych olej rzepakowy, olej lniany, konopny, orzechowy, sezamowy to
szczególnie cenne źródło kwasu alfa-linolenowego, który jest prekursorem DHA i zasila jego
pulę.
Dzięki tym właściwościom używanie oleju w codziennej diecie wspiera pracę naszego
mózgu.
Omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a właściwie
wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z pośród których wyróżnić można kwas
eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), których najbogatszymi źródłami
są: ryby morskie, fitoplankton, kawior, owoce morza, siemię lniane, orzechy oraz niektóre
rośliny.
Ludzki organizm potrafi syntetyzować EPA i DHA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak
proces ten jest mało efektywny i słabo wydajny.
Kwas DHA pełni niesamowicie istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego,
sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Przynosi ulgę w chorobach reumatycznych,
wspiera powrót do równowagi hormonalnej oraz wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn.
Wspiera stabilizację ciśnienie tętnicze i wspiera procesy zapobiegające powstawaniu
blaszek miażdżycowych, przyczyniając się do ochrony przed tą chorobą,
a także jej skutkami – zawałem serca i chorobą wieńcową. Kolejnym działaniem DHA jest
wspomaganie ukrwienia mózgu i przepływu bodźców nerwowych,
w tym wpływ na działanie serotoniny i dopaminy, hormonów odpowiedzialnych za dobre
samopoczucie. Jego ilość w mózgu zmniejsza się wraz z upływem czasu,
dlatego im człowiek starszy, tym bardziej powinien dbać o uzupełnianie jego niedoborów.
Zaniedbanie tego może skutkować objawami demencji oraz wahaniami nastrojów u osób
starszych.
Konsekwencją niedoboru kwasów omega-3 może być nie tylko miażdżyca, nadciśnienie,
cukrzyca, ale również osłabienie pamięci oraz liczne choroby neurodegeneracyjne,
takie jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Aby cieszyć się sprawnością umysłu przez całe
życie, należy zapewnić mu odpowiednią pożywkę, nie tylko intelektualną.
Wyjątkowy skład Opti Omega sprawia, że to niezastąpiony element diety wspomagającej
funkcjonowanie i rozwój mózgu.
Naukowcy zwracają uwagę, że dla naszego mózgu niezwykle ważne jest dostarczenie
odpowiedniego poziomu kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
Bogatym źródłem DHA są ryby morskie, owoce morza. O właściwy poziom DHA w mózgu
warto postarać się przez całe życie,
ale dwa okresy w życiu człowieka wymagają szczególnej troski.
Pierwszy to okres intensywnego rozwoju mózgu, który przypada na trzeci trymestr ciąży do
18-go miesiąca po urodzeniu. Badania wykazały,
że dostarczanie kwasów omega-3 w tym okresie ma znaczenie dla rozwoju mózgu dziecka,
a niedobory powodują nieodwracalne skutki w układzie nerwowym.
Drugi okres to starość, kiedy transport kwasów tłuszczowych do mózgu ulega osłabieniu.
Niedobór kwasów omega-3 powoduje osłabienie pamięci,
a także może przyczynić się do rozwoju choroby Parkinsona oraz Alzheimera.
Pytanie natomiast, czy pomiędzy wspomnianym czasem nie warto również zadbać o swój
organizm ????
OMEGA-3 ZMNIEJSZA RYZYKO CUKRZYCY TYPU II
Tłuszcz diety ma znaczący wpływ na powstawanie cukrzycy typu II. W zależności od składu
może przyczynić się do jej rozwoju albo w znaczący sposób zmniejszyć to ryzyko.
Badania potwierdzają, że spośród dostępnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów
Tłuszczowych OMEGA-3 jest szczególnie zalecana w prewencji cukrzycy typu II,
jak i jej powikłań. Z tego względu jest ona także polecana w diecie cukrzycowej.
Zasadą skutecznego leczenia cukrzycy jest regulacja wszystkich zaburzeń towarzyszących
chorobie. Lekarze polecają osobom chorym na cukrzycę Omega 3 w zbilansowanej diecie,
gdyż chroni przed groźnymi powikłaniami cukrzycy, takimi jak utrata wzroku, uszkodzenie
nerek, choroby układu krążenia i serca.
W ostatnich badaniach na zwierzętach stwierdzono, że wrażliwość mięśni na insulinę jest
znacznie wyższa, jeżeli w diecie znajdują się tłuszcze bogate w kwasy omega-3.
Optymalny skład Omega 3 NATUR DAY, w tym wysoki poziom kwasu DHA, sprawia, że nie
powinno go zabraknąć w żadnej diecie.
Cukrzyca to schorzenie metaboliczne. Żeby zmniejszyć ryzyko, należy wprowadzić do
codziennego jadłospisu odpowiednią ilość produktów bogatych w kwasy omega-3,
które zwiększają wrażliwość mięśni na insulinę. Olej rzepakowo, lniany jako bogate źródło
kwasu alfa-linolenowego, prekursora kwasów omega-3,
a jednocześnie obfitujący w kwasy jednonienasycone, jest cennym składnikiem diety w
zapobieganiu cukrzycy typu II i jej powikłaniom.
Wiemy, że na cukrzycę typu II (nieinsulinozależna) duży wpływ ma nasza dieta. Rodzaj
tłuszczu w diecie ma wpływ na powstawanie oporności tkanek na insulinę,
a zatem zachorowań na cukrzycę typu II. Jak jej przeciwdziałać?
Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła, że ryzyko zachorowania na cukrzycę można
zmniejszyć dzięki diecie bogatej w kwasy omega-3.
Cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3, są m.in
ryby, owoce morza, orzechy włoskie, olej konopny,
olej lniany oraz olej z kiełków rzepakowy, który zawiera go dziesięć razy więcej niż np. oliwa
z oliwek.
Dietetycy przypominają, że zalecana dawka niezbędnego kwasu ALA, z którego powstają
kwasy omega-3, znajduje się w jednej łyżce stołowej oleju rzepakowego.
Wystarczy dodawać go do ulubionych potraw zamiast innych tłuszczów, żeby zmniejszyć
ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Wiem, że jest sporo wątpliwości o źródła pochodzenia rzepaku, jego upraw, więc temat
pozostawiam otwarty i do decyzji własnej.
Osobiście używam oleju Omega-3 pochodzenia morskiego z Sardeli Peruwiańskiej
Przypomnę:
Kwas DHA pełni niesamowicie istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego,
sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.
Przynosi ulgę w chorobach reumatycznych, wspiera powrót do równowagi hormonalnej oraz
wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn.
Wspiera stabilizację ciśnienie tętnicze i wspiera procesy zapobiegające powstawaniu
blaszek miażdżycowych, przyczyniając się do ochrony przed tą chorobą,
a także jej skutkami – zawałem serca i chorobą wieńcową. Kolejnym działaniem DHA jest
wspomaganie ukrwienia mózgu i przepływu bodźców nerwowych,
w tym wpływ na działanie serotoniny i dopaminy, hormonów odpowiedzialnych za dobre
samopoczucie. Jego ilość w mózgu zmniejsza się wraz z upływem czasu,
dlatego im człowiek starszy, tym bardziej powinien dbać o uzupełnianie jego niedoborów.
Zaniedbanie tego może skutkować objawami demencji oraz wahaniami nastrojów u osób
starszych.
Oferta NaturDay to Najczystsza Omega 3 z sardeli peruwiańskiej do kupienia na stronie
oficjalnej sklepu Viloway
Badania toksykologiczne do wglądu.
Masz do dyspozycji dwa produkty:
Omega+ z koenzymem Q10
https://viloway.com/pl/sklep/produkt/25-omega?promo_code=premium
Omega-3 z olejem z rokitnika, tokoferole, Wit D3, Wit E
https://viloway.com/pl/sklep/produkt/15-omega-oleum-forte-iq-d3?promo_code=premium"
Co wyróżnia ofertę NaturDay
Po zapoznaniu się z informacjami na oficjalnej stronie producenta Viloway i filmikach już
wiesz.
Teraz podsumowanie moje.
Olej o wysokiej dawce Omega-3, uzupełniony Omega-7 z rokitnika, który dodatkowo jest
bogactwem witaminy C. Tokoferole z kiełków pszenicy / witamina A, E /, stabilizator z
rozmarynu ( kwas karnozolowy), które też ma właściwości zdrowotne.
Dodatkowo smak wiśniowo-cytrynowy.
Pozwolę sobie zacytować fragment informacji ze strony:
INFORMACJE O PRODUKCIE OMEGA OLEUM FORTE IQ
OMEGA OLEUM FORTE IQ ® to Ultraformuła Natur Liquid stworzona z najczystszych
olejów Omega 3 z Sardeli peruwiańskiej wzmocniona antyoksydantami oleju z rokitnika i
ekstraktu z kiełków pszenicy, stabilizowana 100% naturalnym ekstraktem z rozmarynu.
subtelnie przyprawiona naturalnym ekstraktem cytryny i wiśni. Posiada delikatny zapach i
smak co wyróżnia go wśród produktów zawierających olej Omega 3.
Wspomaga pracę mózgu, serca i naczyń krwionośnych, utrzymanie prawidłowej zawartość
antyoksydantów w organizmie. Stanowi doskonałe uzupełnienie specjalnej diety
kardiologicznej. Wskazany również u osób w okresie rekonwalescencji, u osób po zawale
serca, udarze mózgu i po infekcjach wirusowych. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
ZALETY
· Olej Omega 3 z najczystszych zasobów na świecie
· Bardzo wysoka dawka dzienna, aż 900 mg DHA/ 1440 EPA w 10 ml oleju
· Przechowywanie w opakowaniu ze szkła medycznego
· Bez sztucznych dodatków i konserwantów
· Dostarcza silnych antyoksydantów z oleju rokitnika i kiełków pszenicy
(witamina E)
· Wspiera prawidłową dietę i aktywność fizyczną osób z chorobami serca i
mózgu,
· Zawiera wyłącznie naturalne składniki
· Idealne w suplementacji i rekonwalescencji po zawale serca i udarze mózgu
· Wspomaga procesy zapamiętywania i koncentrację, szczególnie osób
przepracowanych i osób w wieku podeszłym
SKŁADNIKI:
· Frakcjonowany olej z sardeli atlantyckiej DHA/EPA
· Olej full spectrum z owocu rokitnika zwyczajnego Hippophae rhamnoides z
Omega 7 i antyoksydantami
· Mieszanina antyutleniaczy z kiełków pszenicy (tokoferole)
· Forma olejowa ekstraktu z liści rozmarynu lekarskiego Rosmarinus officinalis
z kwasem karnozolowym
· Naturalny aromat cytrynowo wiśniowy
JAK DZIAŁAJĄ SKŁADNIKI?
· Natur Liquid - Omega Oleum Forte IQ z sardeli peruwiańskiej.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, w tym kwasy EPA i DHA, to
tłuszcze dietetyczne posiadające szereg korzyści zdrowotnych.
Niskie spożycie
EPA i DHA jest związane z nasileniem procesów zapalnych, jak również
nieprawidłowym rozwojem płodu, osłabieniem układu krążenia i ryzykiem rozwoju
choroby Alzheimera (AD). Choroby sercowo-naczyniowe są przyczyną prawie 40%
wszystkich zgonów. Przewlekłe zapalenie jest przyczyną wielu chorób
cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążenia.
Uważa się, że EPA i DHA mają
silne działanie przeciwzapalne i odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu stresu
oksydacyjnego, wspomagają regulację poziomu cukru we krwi, co znacząco
poprawia stan zdrowia nabłonka naczyń krwionośnych u osób zagrożonych
cukrzycą i miażdżycą. Przeprowadzono wiele badań dotyczących stosowania
suplementacji kwasami tłuszczowymi omega-3 w Chorobie Alzheimera.
Kwasy
DHA występują w dużych ilościach w fosfolipidach błony neuronów, gdzie biorą
udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, dlatego uważa się, że
Omega 3 jest niezbędne w poprawie zdrowia osób z AD. Kwasy DHA/EPA
wspomagają prawidłową funkcje mózgu również u osób młodych, potrzebujących
wspomagania procesów szybkiego uczenia. Kwasy Omega 3 szczególnie poleca
się w diecie dzieci ze spektrum autyzmu.
· Olej z rokitnika oraz wyciągi z jego owoców posiadają wysoką zawartość
kwasów Omega 7 oraz antyoksydantów dzięki temu stosowany jest u osób
narażonych na negatywny wpływ ksenobiotyków i szkodliwych wolnych rodników
tlenowych. Szczególnie polecany jest osobom z chorobami zapalnymi np.
przewodu pokarmowego i zaburzeniami gospodarki cholesterolowej. Zalecany
także w chorobach przebiegających z gorączką, w szczególności wywoływanych
przez wirusy i bakterie. W dermatologii wspomaga proces ziarninowania trudno
gojących się ran. Olejek z rokitnika wzmacnia strukturę skóry i włosów.
Dzięki
wysokiej zawartości karotenoidów i tokoferoli olej z rokitnika może być stosowany
wspomagająco u osób z chorobami cywilizacyjnymi, z osłabioną odpornością i po
oparzeniach słonecznych skóry.
· Antyoksydanty z kiełków pszenicy, szczególnie tokoferole czyli witamina E i
metabolity, wspomagają walkę organizmu z zanieczyszczeniem środowiskowym i
szkodliwymi wolnymi rodnikami tlenowymi
· Olejowy ekstrakt z rozmarynu wspomaga naturalną odporność
CO WYRÓŻNIA OMEGA OLEUM FORTE IQ?
Suplement diety Omega Oleum Forte IQ to wyselekcjonowana formuła Natur Liquid
pozyskana z dziko żyjącej, w najczystszych wodach oceanicznych sardeli
peruwiańskiej. To wyjątkowe połączenie naturalnych wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych Omega 3 (DHA/EPA) z ekstraktem Full Spectrum oleju z rokitnika
zwyczajnego zawierającym Omega 7, tokoferoli z kiełków pszenicy i kwasu
karnozolowego z rozmarynu.
DZIAŁANIE:
OMEGA OLEUM FORTE IQ posiada unikalny zestaw wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjon………
KTO POWINIEN STOSOWAĆ Omega Oleum Forte IQ?
Każda osoba, która dba o swój mózg i układ nerwowy. Każda osoba, która dba o
swoje serce i naczynia krwionośne. Szczególnie osoby w wieku podeszłym oraz
przepracowane, osoby w okresie leczenia lub rekonwa…….. więcej poczytasz na stronie
https://viloway.com/pl/sklep/produkt/15-omega-oleum-forte-iq-d3?promo_code=premium"
CZY SUROWCE AKTYWNE W OMEGA OLEUM FORTE IQ SĄ BEZPIECZNE?
Tak, Omega Oleum Forte IQ® składa się z całkowicie naturalnych i organicznych
składników, które od wielu lat są stoso……….. więcej poczytasz na stronie
https://viloway.com/pl/sklep/produkt/15-omega-oleum-forte-iq-d3?promo_code=premium"
Przy zamówieniu z kodem rabatowym, konsultacja gratis z:
Sławomir Grochowina
Kompetencje zawodowe:
Dyplomowany naturopata, kod zawodu 323009 ( egzamin państwowy )
Dyplomowany Zielarz-Fitoterapeuta, Kod 323012 ( egzamin państwowy )
Certyfikowany Doradca Terapii CBD.
Analiza kwantowa z wykorzystaniem Biorezonansu Quantum.
Ukończone kursy doskonalenia zawodowego z zakresu:
1. Kynologia, tresura psów;
2. Energoterapia,
3. Naturoterapia,
4. Ayurweda,
5. Trychologia,
6. Aromaterapia,
7. Dietoterapia,
8. Żywienie osób starszych,
9. Głodne emocje,
10. Probiotyki i Prebiotyki,
11. Insulinooporność - rozpoznanie i postępowanie,
12. Psychoonkologia praktyczna,
13. EEG Biofeedback,
14. Mindfulness trening uważności,
15. Nowoczesne techniki suplementacji i fitoterapii, zastosowanie olejku CBD w nowoczesnej suplementacji.
16. Totalna Biologia
17. Zespół Aspergera
18. Zaburzenia psychosomatyczne i akceptacja ciała
19. SIBO
20. Zaburzenia odżywiania
21. Odrobaczanie rodziny
Prowadzę konsultacje w ramach swoich kompetencji, współpracując z lek.med. dietetykiem klinicznym, dyplomowanym.zielarzem-fitoterapeutą oraz z Dietetyk Kliniczny i Psychodietetyk.
T-Mobile +48 604-179-597
s.grochowina@gmail.com
https://viloway.com/pl/sklep/produkt/15-omega-oleum-forte-iq-d3?promo_code=premium"
https://viloway.com/promo-code/premium"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz