czwartek, 18 kwietnia 2019

Chlorofil

Chlorofil to absolutny bestseller wśród produktów naturalnych na całym świecie.

Głównym składnikiem produktu jest chlorofilina sodowo-miedziowa pozyskiwana z lucerny siewnej, morwy, z młodego jęczmienia, szpinaku, owsa, chlorelli.
Różne pomysły, receptury, różne firmy.


Struktura chemiczna chlorofiliny jest bardzo podobna do cząsteczki hemoglobiny, a podstawowa różnica to centrum cząsteczki. W hemoglobinie to żelazo, natomiast w chlorofilinie magnez.







Chlorofil ma właściwości oczyszczające krew oraz narządy wewnętrzne, stąd popularna nazwa "zielona krew".
Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Wspomaga regenerację czerwonych krwinek. ( ważne dla osób z anemią, niskim poziomem żelaza ).


Czy warto stosować ??
Każdy z nas ma swoje podejście do zdrowia, ale ilość toksyn z pożywienia stale odkłada się w naszym organizmie i niestety wcześniej, czy później o sobie przypomni.

Warto uważam oczyszczać swój organizm stosując m.in chlorofil ( plus detox np z produktów z piołunu, ostropestu, kutki, chlorelli )


Picie chlorofilu jest to jeden z najprostszych sposobów (uznany przez wielu naukowców jako najkorzystniejszy dla naszego ciała), aby uzupełnić wiele substancji odżywczych, mających istotny wpływ na to, żeby zachowana została odpowiednia równowaga kwasowo-zasadowa


Zakwaszony organizm nie będzie funkcjonował poprawnie, pomocne może być dostarczenie mu chlorofilu! Ponieważ zakwaszenie organizmu wywołuje różne zaburzenia, stany zapalne, w tym choroby serca, zapalenie stawów, wyższe ciśnienie tętnicze, udary, cukrzycę, niekorzystne proporcje złego i dobrego cholesterolu itd.


Składnikiem zapobiegającym powyższym dolegliwościom i uzupełniającym dietę jest chlorofil w płynie. Ma bezpośredni wpływ na oczyszczania z toksyn oraz zapewnia odpowiedni pobór substancji odżywczych. Ponadto reguluje krzepliwość krwi, łagodzi stany zapalne, oczyszcza organizm toksyn i spowalnia proces starzenia.


Struktura chlorofilu jest mocno zbliżona do hemu – czyli barwnika krwi – dzięki temu posiada wysoką przyswajalność. Cząsteczki hemoglobiny oraz chlorofilu mają prawie identyczny kształt. Różnią się tym, że hemoglobina we krwi posiada w swoim centrum atom żelaza (Fe), a chlorofil magnezu (Mg).


Tak samo jak czerwony barwnik krwi, chlorofil łatwo łączy się z tlenem. Jako idealny chelator, zawsze zabiera ze sobą niepotrzebne komórkom produkty przemiany materii.
Pan Leonard Marchlewski, profesor chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego, udokumentował rozwój świata roślinnego i zwierzęcego. W wyniku przeprowadzonych wieloletnich badań potwierdzono działanie chlorofilu na organizm: ma istotny wpływ w leczeniu chorób układu odpornościowego, autoimmunologicznego, a nawet nowotworów.


Najważniejsze i udowodnione właściwości chlorofilu:

Chlorofil jako skuteczna pomoc w walce z rakiem

W wyniku wieloletnich badań naukowcy odkryli, że chlorofil działa jak skuteczny wymiatacz substancji kancerogennych z krwi – inaczej rakotwórczych, blokując przedostawanie się ich do DNA. Przypisuje się również, że potrafi wyeliminować część uszkodzeń DNA przez nie powodowanych.

Chlorofil odświeża oddech, działając jak wewnętrzny dezodorant

Codzienne zażywanie chlorofilu przyczynia się do zneutralizowania nieświeżego oddechu i nieprzyjemnego zapachu ciała.
Stosując dietę bogatą w przetworzoną żywność, a ubogą w zwłaszcza zielone warzywa i owoce (zawierające chlorofil), osłabiamy nasz układ pokarmowy, któremu z czasem coraz ciężej jest trawić pożywienie. Włączając chlorofil do naszego jadłospisu sprawiamy, że odświeża on wewnętrzne środowisko, eliminując bakterie, które odpowiadają za wydzielanie nieprzyjemnych zapachów.

Działanie przeciwzapalne chlorofilu

Przeciwzapalne działanie chlorofilu na organizm zostało naukowo udowodnione w Japonii, gdzie na grupie 34 osób cierpiących na chroniczne zapalenie trzustki sprawdzono jego skuteczność, podając codzienną porcję chlorofilu przez kilka tygodni. Męczące bóle brzucha ustąpiły już po tygodniu stosowania i u 94% osób odnotowano ogólną poprawę. Chlorofil jako silna substancja przeciwzapalna może być stosowany przy schorzeniach takich jak:

artretyzm
zapalenie zatok
chroniczne zapalenie trzustki
stany zapalne skóry
zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit
żylaki oraz łagodzenie bolesnych objawów hemoroidów
próchnica i choroby dziąseł
bóle gardła, ropotok
Chlorofil przywraca równowagę kwasowo-zasadową


Zakwaszony organizm to chory organizm.
Niezmiernie ważne jest więc, aby do takiego stanu nie dopuścić, gdyż jest to środowisko sprzyjające rozwijaniu się patogenów. Najprostszą drogą jest spożywanie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych i cukrów, a jak największej ilości warzyw i owoców. Niestety, produkcja żywności jest taka jaka jest i nie mamy już na to większego wpływu, a ile osób ma czas, by wyprodukować samemu dla siebie pożywienie ???
Pomocny więc będzie odpowiedni suplement - chlorofil.

Chlorofil chroni przed stresem oksydacyjnym

Stres oksydacyjny to zaburzenie równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami – antyoksydantami. Jeżeli liczba wolnych rodników rośnie, robi się niebezpiecznie, dlatego warto zadbać, aby do tego nie dopuścić. Przyczyn tego zjawiska jest wiele, np. życie w napięciu nerwowym, zanieczyszczenie środowiska, palenie papierosów czy zażywanie niektórych leków sterydowych, antykoncepcyjnych lub antydepresyjnych; jednak kluczowym czynnikiem powstawania stresu oksydacyjnego jest nasza dieta.

Chlorofil chroni skórę

Chlorofil ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Przeprowadzone w 2007 roku badanie wykazało, że ekstrakt z chlorofilu zahamował rozwój infekcji pasożytniczymi grzybami Candida albicans. Stosowanie go zapobiega również rozwojowi wirusa opryszczki.


Pozytywne działanie zielonych roślin (warzyw i owoców), czyli chlorofilu, w walce z otyłością poprzez poprawę trawienia.

Każdy zgodzi się, że nic tak nie sprzyja w utrzymaniu odpowiedniej wagi, jak sprawny i oczyszczony układ pokarmowy. Zanieczyszczone jelita i zaburzona flora bakteryjna sprawiają, że organizm ma skłonności do zaparć i gazów. Stosując zielony chlorofil przyśpieszamy proces trawienia i pozbywania się zaległych resztek jedzenia oczyszczając jelita ze złogów. Nie robiąc tego, mamy nawet kilka kg kamienia kałowego ( udowodnione jest to badaniami )


Oczyszczanie ciała z pomocą chlorofilu:

oczyszcza krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe,
eliminuje toksyny, metale ciężkie i wolne rodniki,
usuwa pozostałości po lekach,
pomaga oczyścić wątrobę,
zwalcza i eliminuje bakterie patogenne, dezynfekuje i odtruwa,
Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy z jakiejkolwiek przyczyny nie otrzymują światła słonecznego, np. pracownikom biur i mieszkańcom dużych miast, ludziom przemęczonym i zestresowanym.

Chlorofil też pierwszą pomocą przy nagłym, nawet silnym zatruciu lub migrenie.




Aktualnie na rynku dostępne są produkty wielu firm,
ale dobre wg mojej wiedzy aż 3 ( trzy ) !!!!
Wybierając dla siebie odpowiedni, kieruj się nie tylko ceną ( te są zbliżone ), ale również swoją wiedzą.
Są produkty, które rzekomo są świetne, a są wodniste i rozcieńczone wyglądające jak zabarwiona woda..........

Wśród tych wymienionych jest również ofeta polskiej firmy i to w formie liposomalnej.

Ps. Czym jest Chlorella i dlaczego warto na nią zwrócić uwagę:
Zielona alga słodkowodna chlorella - Składa się z około 60 procent wysokiej jakości białka - zawiera ważne aminokwasy, witaminy, minerały i niezbędne kwasy tłuszczowe , w tym omega-3. Zawiera również więcej chlorofilu niż większość żywności na świecie (4-5 razy więcej niż spirulina, ale świetnie się razem uzupełniają).

Chlorella zawiera duże ilości enzymów. Jest to podstawa formowania pH w organizmie i umożliwia równoważenie jego poziomu. Chlorella wspiera produkcję interferonu - substancji, która pobudza makrofagi, a ich głównym zadaniem jest obrona organizmu przed patogenami.

Chlorella zawiera także czynnik wzrostu CGF unikalny dla Chlorelli.

Chlorella jest bogata w błonnik a zewnętrzne ściany jej komórek doskonale wiążą metale ciężkie, sprawia to, że Chlorella bardzo dobrze oczyszcza z nich organizm.

Chlorella w chlorofilu dalej efekty i jest ukierunkowanym na detox.
Chlorofil ma za zadanie oczyszczać organizm, więc połączenie w chlorellą daje synergiczne działanie.


Czy warto stosować chlorofil ??
Odpowiedź wydaje się być bardzo prosta.


Na temat chlorofilu w formie liposomalnej poczytasz na:


http://https://slawomirg11.blogspot.com/2021/01/chlorofil.html


Masz pytania o produkty na detox, zapraszam do kontaktu:
s,grochowina@gmail.com


Czym jest chlorofil: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorofile

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz