niedziela, 30 grudnia 2012

Pożywienie, a odżywianie

W dzisiejszych czasem stosowanie różnej, przemyślnej chemii w rolnictwie i jednoczesne wyjałowienie gleby, powodują spadek składników odżywczych w pożywieniu.

Nie tylko zatruwające toksyny powodują istotne zmiany w naszych organizmach,
ale również braki składników odżywczych.

Często rozmawiając z dietetykami, mam dziwne odczucia-stwierdzają, że suplementacja jest bezsensowna. Po prostu wystarczy wprowadzić do naszego menu owoce i warzywa.
Otóż przeglądając różne publikacje, zastanawiam się nad pewną kwestią.
Skoro te składniki są w pożywieniu w co raz mniejszym stopniu, to ile należy spożyć, by te niedobory uzupełnić w wymaganej ilości ?????


Na przestrzeni ostatnich dwudziestu kilku lat zawartość tychże składników odżywczych, uległa zmianom. Więc może warto się zastanowić ?????

Dla przykładu:

Zawartość Witaminy C spadła:

-w truskawkach o 80%,
-w szpinaku o 75%,
-w jabłkach o 60%.


Zawartość Witaminy B spadła:

-w bananach o 95%
-w fasoli o 80%.

Zawartość innych składników odżywczych /wapnia, magnezu, itp/ spadła również w tych latach o nawet 80%.


Nasuwa się więc pytanie samo, jak sobie poradzić z brakiem składników odżywczych, skoro te braki przyczyniają się do wielu zmian w organizmie ????



Zapraszam na moją stronę:
slawomirg11.blogspot.com/2019/04/zyc-zdrowo.html






Zapraszam do lektury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz