W dzisiejszych czasem stosowanie różnej, przemyślnej chemii w rolnictwie i jednoczesne wyjałowienie gleby, powodują spadek składników odżywczych w pożywieniu.
Nie tylko zatruwające toksyny powodują istotne zmiany w naszych organizmach,
ale również braki składników odżywczych.
Często rozmawiając z dietetykami, mam dziwne odczucia-stwierdzają, że suplementacja jest bezsensowna. Po prostu wystarczy wprowadzić do naszego menu owoce i warzywa.
Otóż przeglądając różne publikacje, zastanawiam się nad pewną kwestią.
Skoro te składniki są w pożywieniu w co raz mniejszym stopniu, to ile należy spożyć, by te niedobory uzupełnić w wymaganej ilości ?????
Na przestrzeni ostatnich dwudziestu kilku lat zawartość tychże składników odżywczych, uległa zmianom. Więc może warto się zastanowić ?????
Dla przykładu:
Zawartość Witaminy C spadła:
-w truskawkach o 80%,
-w szpinaku o 75%,
-w jabłkach o 60%.
Zawartość Witaminy B spadła:
-w bananach o 95%
-w fasoli o 80%.
Zawartość innych składników odżywczych /wapnia, magnezu, itp/ spadła również w tych latach o nawet 80%.
Nasuwa się więc pytanie samo, jak sobie poradzić z brakiem składników odżywczych, skoro te braki przyczyniają się do wielu zmian w organizmie ????
Zapraszam na moją stronę:
slawomirg11.blogspot.com/2019/04/zyc-zdrowo.html
Zapraszam do lektury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz